Τι είναι η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική

Είναι φυσικό να αισθάνεστε αγχωμένοι στην ιδέα ότι ο γιατρός σας σας έχει συστήσει να χειρουργηθείτε. Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, στην οποία περιλαμβάνεται και η λαπαροσκοπική χειρουργική, έχουν καταστήσει πολλές επεμβάσεις σημαντικά πιο ασφαλείς και ανώδυνες. Στη θέση μιας μεγάλης τομής στο σημείο της επέμβασης, ο χειρουργός πλέον πραγματοποιεί την επέμβαση με μία ή περισσότερες μικρές τομές.

Φυσικά, υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες απαιτούνται μεγαλύτερες τομές, αλλά σήμερα έχουμε αυτό το καινοτόμο εργαλείο στη διάθεσή μας. Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική είναι πιο εύκολη για τον ασθενή, προκαλεί μικρότερη ιστική βλάβη, λιγότερες επιπλοκές, μειωμένο πόνο και μικρότερες ουλές. Οι ασθενείς αναρρώνουν γρηγορότερα και επιστρέφουν στο σπίτι νωρίτερα.

Συνοπτικά:

  • Ένα είδος χειρουργικής με μικρότερες τομές και πιο γρήγορη ανάρρωση
  • Ιδιαίτερα επωφελής για ασθενείς με συνοδά προβλήματα υγείας, όπως υπέρβαρους, ηλικιωμένους, ή ανθρώπους που πάσχουν από χρόνιο πόνο
  • Γνωστή και ως λαπαροσκοπική χειρουργική

Πως πραγματοποιείται η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική

Κατά την επέμβαση ο χειρουργός κάνει μία ή περισσότερες μικρές τομές στο δέρμα ανάλογα με το είδος του χειρουργείου. Σε αντίθεση με τα ανοιχτά χειρουργεία, εκτενείς τομές που κόβουν τους μυς, τα νεύρα και άλλους ιστούς δεν είναι απαραίτητες.

Είδη ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής

Λαπαροσκόπηση: Η λαπαροσκόπηση αποτελεί έναν από τους πρώτους τύπους ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής. Μικρές τομές επιτρέπουν την είσοδο αέρα στην κοιλιά και η επέμβαση γίνεται με τη βοήθεια μιας κάμερας και λεπτών εργαλείων. Σήμερα, το σύνολο σχεδόν των αφαιρέσεων της χολής πραγματοποιούνται λαπαροσκοπικά, αλλά και πλήθος άλλων επεμβάσεων, όπως αποκατάσταση κηλών, σκωληκοειδεκτομή, και αφαίρεση τμήματος του παχέος εντέρου. Με τη λαπαροσκόπηση σύνθετα και δύσκολα χειρουργεία πραγματοποιούνται με ελάχιστη επιβάρυνση για τον ασθενή.

Θυρεοειδεκτομή- Παραθυρεοειδεκτομή: Με την τεχνική αυτή, μέσω μιας πολύ μικρής τομής στο λαιμό αφαιρούνται οι αδένες που έχουν πρόβλημα, σχεδόν ανώδυνα. Ο ασθενής την επόμενη ημέρα μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής;

Ο ασθενής θα βιώσει μία σειρά από πλεονεκτήματα από την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική σε σχέση με την παραδοσιακή.

  • Λιγότερο τραύμα
  • Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο
  • Επεμβάσεις μίας ημέρας, στις οποίες δεν απαιτείται διανυκτέρευση στο νοσοκομείο
  • Μικρότερες ουλές
  • Ασφάλεια, καθώς μειώνεται τόσο η απώλεια αίματος όσο και το ποσοστό των λοιμώξεων
  • Λιγότερες επιπλοκές
  • Ταχεία ανάρρωση, γρηγορότερη επιστροφή στην καθημερινότητα

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική παραμένει χειρουργική και μπορεί να συνοδεύεται από ορισμένες επιπλοκές, ακόμη και αν ο κίνδυνος είναι μικρότερος. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με το πιθανό ρίσκο της επέμβασης.

Ποια επέμβαση είναι η καλύτερη για μένα;

Όπως ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, το ίδιο συμβαίνει και με κάθε ιατρικό πρόβλημα. Ακόμα και αν η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική έχει τόσα πλεονεκτήματα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάποιος θα ωφεληθεί περισσότερο από την ανοιχτή χειρουργική. Σε κάποιες καταστάσεις όπου ο χειρουργός έχει προγραμματίσει μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, μπορεί να κρίνει απαραίτητη τη μετατροπή σε ανοιχτό χειρουργείο, όταν αυτό είναι προς όφελος του ασθενή.

Είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας ότι η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική είναι ένα εργαλείο ανάμεσα στα άλλα που ένας εξειδικευμένος χειρουργός διαθέτει. Αν έχεις πρόσβαση στις πιο σύγχρονες διαθέσιμες τεχνικές, τότε μπορείς να επιλέξεις αυτό που είναι τελικά το καλύτερο για σένα.

ΕΧΕΤΕ ΑΠΟΡΙΕΣ?

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Είμαστε στη διάθεσή σας για να απαντήσουμε
σε κάθε ερώτησή & απορία σας σας

Ο κος Μωυσίδης δέχεται ασθενείς κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού στο ιατρείο του Λαγκαδά. Μπορείτε να προγραμματίσετε την επίσκεψή σας καλώντας στο 2394302192, συμπληρώνοντας τη φόρμα επικοινωνίας του ιστοχώρου ή μέσω email στο [email protected].

Καλό είναι ερχόμενοι στο ιατρείο να έχετε μαζί σας πρόσφατες εξετάσεις, αν υπάρχουν, το ιστορικό σας και τη φαρμακευτική σας αγωγή.

Στη διάρκεια της συμβουλευτικής μπορεί να παρευρίσκεται μαζί σας μέχρι ένας συνοδός. Στην εξέταση μπορεί να ζητηθεί από το συνοδό να παραμείνει στην αίθουσα αναμονής.

Το ιατρείο βρίσκεται στη στάση ΚΤΕΛ Λαγκαδά, επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου μπορείτε να προσεγγίσετε με τις γραμμές 83 και 91 των αστικών συγκοινωνιών.

Το κτίριο εξυπηρετείται από ανελκυστήρα και το ιατρείο είναι σχεδιασμένο ώστε να υπάρχει προσβασιμότητα με αμαξίδιο.

Στόχος μας είναι η παροχή υψηλού επιπέδου φροντίδας στους ασθενείς μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτός είναι και ο λόγος που παρέχουμε τη δυνατότητα να επικοινωνήσετε μαζί μας εκτός ωραρίου σε περίπτωση επείγοντος.