Τι είναι η χοληδόχος κύστη;

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο σε σχήμα μικρού αχλαδιού που βρίσκεται ενωμένο με το ήπαρ (συκώτι). Λειτουργεί σαν αποθηκευτικός χώρος για τη χολή, ένα υγρό που παράγεται από το ήπαρ και είναι απαραίτητο για την πέψη των λιπαρών τροφών. Συνδέεται με το ήπαρ και το έντερο με ένα σωληνάκι που ονομάζεται χοληδόχος πόρος. Η χοληδόχος κύστη δεν είναι ένα ζωτικό όργανο, με την έννοια ότι, σε περίπτωση που αφαιρεθεί, ο χοληδόχος πόρος μπορεί να μεταφέρει τη χολή από το ήπαρ στο έντερο χωρίς πρόβλημα και ο οργανισμός μπορεί να επεξεργαστεί τις λιπαρές τροφές.

Πότε χρειάζεται να αφαιρεθεί η χοληδόχος κύστη;

Η λιθίαση της χοληδόχου κύστης (πέτρες στη χολή) είναι ο κυριότερος λόγος που αφαιρείται η χοληδόχος κύστη. Πέτρες στη χολή μπορεί να δημιουργηθούν στο 10-15% του ενήλικου πληθυσμού. Συνήθως οφείλονται σε κακή ισορροπία μεταξύ των συστατικών στοιχείων της χολής και συχνά βρίσκονται μέσα στη χοληδόχο κύστη. Οι πέτρες αυτές μπορούν να δημιουργήσουν μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως πόνο, λοίμωξη, παγκρεατίτιδα, ίκτερο, τα οποία μπορεί να είναι απειλητικά για τη ζωή.

Τι είναι η Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή;

Η Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή είναι μία επέμβαση για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης μαζί με τις πέτρες. Εκτελείται υπό γενική αναισθησία, κατά την οποία ο ασθενής δεν αισθάνεται καθόλου πόνο. Μία κάμερα και τρία λεπτά εργαλεία εισέρχονται στην κοιλιά από 4 μικρές οπές μήκους από 1 ως 2 εκατοστά. Ο στόχος αυτής της τεχνικής είναι να περιοριστεί ο μετεγχειρητικός πόνος και να επιτευχθεί ταχύτερη ανάρρωση. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής θα μπορέσει να επανέλθει πιο γρήγορα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Μετά από την επέμβαση, ο ασθενής μένει ένα βράδυ στην κλινική και μπορεί να πάρει εξιτήριο την επόμενη μέρα, αφού βγουν τα αποτελέσματα της εξέτασης αίματος που θα κάνει. Οι περισσότεροι, ίσως χρειαστούν 2-3 εβδομάδες αποχή από την εργασία τους μετεγχειρητικά, αναλόγως της φύσης της εργασίας. Κάποιες φορές, σε ποσοστό περίπου 1% η επέμβαση δεν είναι δυνατή λαπαροσκοπικά και θα χρειαστεί μία μεγαλύτερη τομή. Σε αυτή την περίπτωση, η παραμονή στην κλινική ίσως διαρκέσει 2-3 ημέρες και η αποχή από την εργασία 3-4 εβδομάδες.

ΕΧΕΤΕ ΑΠΟΡΙΕΣ?

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Είμαστε στη διάθεσή σας για να απαντήσουμε
σε κάθε ερώτησή & απορία σας σας

Ο κος Μωυσίδης δέχεται ασθενείς κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού στο ιατρείο του Λαγκαδά. Μπορείτε να προγραμματίσετε την επίσκεψή σας καλώντας στο 2394302192, συμπληρώνοντας τη φόρμα επικοινωνίας του ιστοχώρου ή μέσω email στο [email protected].

Καλό είναι ερχόμενοι στο ιατρείο να έχετε μαζί σας πρόσφατες εξετάσεις, αν υπάρχουν, το ιστορικό σας και τη φαρμακευτική σας αγωγή.

Στη διάρκεια της συμβουλευτικής μπορεί να παρευρίσκεται μαζί σας μέχρι ένας συνοδός. Στην εξέταση μπορεί να ζητηθεί από το συνοδό να παραμείνει στην αίθουσα αναμονής.

Το ιατρείο βρίσκεται στη στάση ΚΤΕΛ Λαγκαδά, επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου μπορείτε να προσεγγίσετε με τις γραμμές 83 και 91 των αστικών συγκοινωνιών.

Το κτίριο εξυπηρετείται από ανελκυστήρα και το ιατρείο είναι σχεδιασμένο ώστε να υπάρχει προσβασιμότητα με αμαξίδιο.

Στόχος μας είναι η παροχή υψηλού επιπέδου φροντίδας στους ασθενείς μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτός είναι και ο λόγος που παρέχουμε τη δυνατότητα να επικοινωνήσετε μαζί μας εκτός ωραρίου σε περίπτωση επείγοντος.